Affischer för Kulturhistoriska spelen

Veckans föremål från samlingarna, 5 januari 2024.

Två affischer för Kulturhistoriska spelen i S:t Nicolai kyrkoruin år 1901. Den ena affischen är på svenska och den andra på tyska. Skådespelet som uppfördes var “Sancta Maria” av Zacharias Topelius, ett medeltida sagospel i två akter.

Enligt en artikel i tidningen Hvar 8 dag från den 11 augusti 1901 var hela Visby som förändrat på grund av skådespelet: “Visby är sig ej likt. Det har bytt ut sin enkla, trefna hvardaglighet mot en allt och alla smittande fäststämning: hamnen är full af flaggprydda båtar och vackra lustjakter; strandpromenaden, som i vanliga fall erbjuder den ena stilla idyllen bredvid den andra: kaffedrickande damer, badgäster, njutande sitt dolce far niente, småttingar, hvilka tumla om i lek bland strandens stenar – gör nu snarare intryck av att vara hufvudpromenaden på någon större “modärn” badort.”

Skådespelet får enastående kritik i Hvar 8 dag-artikeln; amatörskådespelarna sägs ge en pietetsfull, vacker tolkning av verket och både grupperingar, dagrar och körer beskrivs som utomordentligt stämningsfulla! Dessutom har man enligt recensenten hittat just de rätta nyanserna för dräkter, dekorationer och vapen.

Denna uppsättning av Topelius “Sancta Maria” var det första så kallade ruinspelet. Under åren 1929-1990 (med vissa undantag) sattes också ett annat ruinspel upp i S:t Nicolai, som handlade om medeltidsmunken Petrus de Dacia.