Natur
Här kan du fördjupa dig i den gotländska naturen – både ute i det vilda och med hjälp av museets omfattande naturaliesamling. Lär dig exempelvis om fossil, typiskt gotländska vårtecken eller den utdöda blåkråkan!
Utvalt
-
Ångerfulla turister skickar stenpost
Varje år skickar turister med dåligt samvete tillbaka stenar som de plockat på Gotland. ”Senast här om veckan kom det ett vadderat kuvert”, berättar Ulrika…
-
Upptäck Gotland
Upptäck Gotland är en fullmatad och inspirerande guide till Gotlands natur- och kulturplatser. 101 platser runt hela ön presenteras med text, bild och kartor för…
-
3D-modell av blåkråka
I Sverige är blåkråkan klassad som utdöd, men med hjälp av Gotlands Museums 3D-modell kan du ändå komma ansikte mot ansikte med en!
-
Gotlands berggrund
Gotlands berggrund är unik! Visste du att Gotland befann sig nere vid ekvatorn för 400 miljoner år sedan? Häng med på en geologisk historielektion där…
Utforska mer
-
Korallatlasen
“Korallatlasen” utforskar den gotländska kalkstenen och processer av sedimentering och erosion. Genom teckningar baserade på fossil i museets kalkstensgolv levandegör Närhinen ett urtida tropiskt…
-
Ångerfulla turister skickar stenpost
Varje år skickar turister med dåligt samvete tillbaka stenar som de plockat på Gotland. ”Senast här om veckan kom det ett vadderat kuvert”, berättar…
-
Fjärilsmånaden juli
Följ med till Magasin Visborg och museets fjärilssamling. Ulrika Ridbäck visar oss apollofjärilen, som trivs extra bra på Gotland. Den är stor och elegant,…
-
Orkidéer i museets herbarium
Visste du att majoriteten av landets orkidéer finns på Gotland? Gotland är en av de orkidéetätaste platserna i Sverige, och en av de tidigaste…
-
Halsbandsflugsnapparen
Inget gotländskt änge utan halsbandsflugsnapparens sång! Ulrika Ridbäck berättar om fågeln med sin vita lilla krage, som är en riktig karaktärsfågel på Gotland. De…
-
Upptäck Gotland
Upptäck Gotland är en fullmatad och inspirerande guide till Gotlands natur- och kulturplatser. 101 platser runt hela ön presenteras med text, bild och kartor…
-
En tur till silur
Med fossilers och raukars hjälp besöker Naturmorgon i P1 Gotland under silurperioden – då bildade svampdjur, koraller och kalklagrande alger rev i de grunda…
-
Gotländskt Arkiv 2022: Gotland – Vattenland
Boken fokuserar på vatten och dess betydelse för Gotland, både nu och långt tillbaka. Bland författarna märks Sara Eliason som skriver om vattnet som…
-
Gotländskt Arkiv 2006: Linné
Sommaren 1791 reste Carl von Linné till Gotland tillsammans med sina följeslagare. Under tre veckors tid färdades han runt om på ön. Här presenterar…
-
Vad är en marleka?
Naturantikvarie Ulrika Ridbäck visar en sten från museets omfattande naturhistoriska samling – en sten som kunde motverka mardrömmar!
-
3D-modell av blåkråka
I Sverige är blåkråkan klassad som utdöd, men med hjälp av Gotlands Museums 3D-modell kan du ändå komma ansikte mot ansikte med en!
-
Gotlands berggrund
Gotlands berggrund är unik! Visste du att Gotland befann sig nere vid ekvatorn för 400 miljoner år sedan? Häng med på en geologisk historielektion…
-
Gotlands fossil
Gotland är en skattkammare för den som är intresserad av fossil och geologi. I denna fullspäckade bok lär du dig om Gotlands geologiska historia…