Schackpjäs från 1300-talet

Veckans föremål från samlingarna, 24 maj 2024.

Schackpjäs av valrosstand från åren 1350-1370.

På baksidan är pjäsen märkt med ett ankare samt “1606” och “NS”. Det inristade ankaret kan tyda på att pjäsen vid 1600-talets början ägdes av en sjökapten, men vi saknar kunskap om vem som ursprungligen fört schackkungen till Gotland. Var den en del av ett komplett schackspel eller kom den till ön som ensam souvenir?

Pjäsen är donerad av läroverkslektor C J Bergman och den bör ha kommit i hans ägo någon gång mellan 1846-1874. 1874 vittnar nämligen Bergmans kollega vid läroverket och blivande museiföreståndaren P A Säve om att den märkliga kungafiguren finns hos Bergman.

Fram till 1846 hade pjäsen haft en speciell användning, då användes den nämligen som handtag i en klocksträng i sessionssalen på Skomakaregillets hus i Visby. Klocksträngen manövrerade en i taket hängande klocka, varmed åldermannen äskade tystnad vid gillets sammankomster.

Säve vittnar om pjäsens användning hos skomakarna: »Inne i Skom Lagets Hus eller i Lagsrummet stod ett stort runt bord med blått kläde som hängde djupt ned och sirat med mässings-spik i kanten. Därvid satt åldermannen i sin stol, 2 bisittare, 1 rådman och 1 notarie samt 2ne mästare såsom dödslådsföreståndare. En Ring-Klocka med sin sträng hängde i taket varmed ringdes till tystnad.» Säve har intill denna upplysning gjort en teckning av schackpjäsen och tillagt »hängde såsom handtag i en klocksträng mittför åldermannen över sessionsbordet. Ett hål genom bilden.»