Medeltida minneskors

Veckans föremål från samlingarna, 28 juni 2024.

Minneskors av kalksten från 1400-talet, vars ursprungsplats var cirka 300 meter nordost om Rute kyrka. I korsarmarna ser man dekor av hjärtan och under det genombrutna korset finns en stiliserad blomma.

En stormig natt år 1912 föll Rutekorset och krossades i många bitar, vilket gjorde att delarna transporterades till museet strax därefter. Och idag kan du njuta av den restaurerade stenen inne i Bildstenshallen!

På Gotland finns ett 20-tal medeltida minneskors av detta slag, som enligt inskriptioner eller sägner förknippas med ond, bråd död. Rutekorset saknar inskrift och inga äldre källor redogör för dess bakgrund, men under 1800-talet berättades det att korset rests till minne av en brud som omkommit under ritten från kyrkan. Dock finns det också en alternativ berättelse: att det rests till minne över två präster som dödat varandra under en duell. De muntliga traditionerna förknippar inte sällan minneskorsen med just omkomna brudar och präster. I några enstaka fall kan den teorin styrkas, men då handlar det alltid om stupade präster – inte brudar.

Vad som är sanningen bakom just Rutekorsets tillkomst får vi nog aldrig veta. Korset bevarar fortsatt sin hemlighet.