Byggnadsverk
Gotland har en rik byggnadshistorisk skatt. Här kan du lära dig mer om Gotlands unika bebyggelse, byggnadsvård, ruiner, material och metoder från våra byggnadsantikvarier och pedagoger!
Utvalt
-
3D-modell av Lau kastal och prästgårdsruin
Norr om Lau kyrka ligger en ruin av en kastal som byggdes under 1100-talet. I vilket syfte kastalen uppfördes vet man inte, men de kraftiga,…
-
Tjuls station
Tjuls stations historia börjar med Gotlands Jernvägar 1897, i en fas där det gotländska järnvägsnätet expanderade och järnvägslinjen Romakloster-Klintehamn drogs fram rakt över gården Tjuls…
-
Visby ringmur
Den är cirka 3,4 kilometer lång och byggd under andra delen av 1200-talet. Lär dig mer om ett unikt byggnadsverk som kan berätta mycket för…
Utforska mer
-
3D-modell av Lau kastal och prästgårdsruin
Norr om Lau kyrka ligger en ruin av en kastal som byggdes under 1100-talet. I vilket syfte kastalen uppfördes vet man inte, men de kraftiga,…
-
Så här släcker man kalk!
Sommaren 2024 genomförde byggnadsantikvarie Ola Nyström guidade vandringar på Kattlunds museigård i Grötlingbo, där han berättade om byggnadsvård, gotländska hantverkstraditioner och Kattlunds spännande historia. Mot…
-
Den medeltida toaletten
Vid en ombyggnation av Gotlands Museum hittades en medeltida toalett, men det är inte vilket dass som helst utan en vattenspolad toalett. Jeremy Hardy, pedagog…
-
Strandridaregården och tullhuset i Klintehamn
I Klintehamn hade exportsjöfarten nått stor framgång under 1600-talets andra hälft, utskeppningarna överträffade både Visby och Slites hamnar och bestod i huvudsak av kalk och…
-
Tjuls station
Tjuls stations historia börjar med Gotlands Jernvägar 1897, i en fas där det gotländska järnvägsnätet expanderade och järnvägslinjen Romakloster-Klintehamn drogs fram rakt över gården Tjuls…
-
Öja kyrka
Följ med Lars Kruthof in i Öja kyrka och lär dig mer om de moderna inslagen, den berömda Öjamadonnan och kalvariegruppen. Filmerna är ett samarbete…
-
Garde kyrka
I dessa fem filmer kan du lära dig om exempelvis stigluckornas funktion (och varför just Garde kyrkas stiglucka är så speciell), de bysantinska målningarna i…
-
Lye kyrka
Har du noterat relikkistan som är inmurad i tornet på Lye kyrka? Och varför sover Josef i kapitälbandet? I dessa fem filmer kan du lära…
-
Vamlingbo kyrka
Välkommen in i Vamlingbo kyrka med Lars Kruthof! Kanske känner du igen själavägningsscenen – men vems själ är det egentligen som vägs? Lär dig också…
-
Lau kyrka
Följ med Lars Kruthof in i Lau kyrka – ett av Gotlands största kyrkorum! I dessa sex filmer kan du exempelvis lära dig om altaruppsatsen,…
-
Kronobränneriet i Visby
Utmed Strandgatan i Visby, precis i centrum av det som under medeltiden var Visbys främsta handelsgata, ligger Gotlands Museum – för vissa mer känt som…
-
Drottens kyrkoruin
Drottens kyrkoruin ligger i de centrala delarna av Visby innerstad, strax norr om Stora torget. Från Stora torget leder Nunnegränd norrut och övergår sedan i…
-
Kattlunds museigård rustas upp
Mangårdsbyggnaden vid Kattlunds museigård ska piffas till och Gotlands Museum har fått stöd från Kungliga Vitterhetsakademien för att utföra arbetet. Hör byggnadsantikvarie Ola Nyström berätta…
-
Att ta farväl av ett landmärke
Ett samtal i Riksantikvarieämbetets regi från 2021 där Pernilla Fagerlönn och Gotlands Museums Johanna Pietikäinen berättar om Focushuset i Malmberget samt Villa Muramaris och Brucebo…
-
Elinghems ödekyrka
Kyrkobyggnaden i Elinghem uppfördes i en sammanhängande byggnadsfas med långhus och kor, omkring 1250. Även i dagens ruinstadium, där både förfall och rekonstruktion får sätta…
-
Kastelle ruin
Kastelle ruin står i Vamlingbo socken på södra Gotland. Det är en ruin efter en medeltida profan byggnad uppförd under 1200-talets första hälft av en…
-
Kyrkogårdsinventering
Gotlands Museums Eva Selin och Ola Nyström berättar för P4 Gotland om den kyrkogårdsinventering som museet utför, där fler gravvårdar än tidigare kan komma att…
-
Gotlands Museum röjer i ruinerna
Följ med Gotlands Museums personal när de röjer vegetation och gör fint inför sommaren i Visbys ruiner!
-
Kruttornet
Klättra upp i Kruttornet med museets pedagoger! Tornet uppfördes i mitten på 1100-talet och har haft flera olika användningsområden genom århundradena. Bland annat användes tornet…
-
Tjärkokeriet
Följ med till tjärkokeriet i Visby, där man på 1800-talet kokade tjära som användes till att impregnera rep. Byggnadens historia är dock mycket äldre än…
-
Kryptan under Sankta Karins kyrkoruin
Följ med till ett vackert och ståtligt kyrkorum under marken– mitt i Visby innerstad.
-
Gamla residenset
Gamla residenset byggdes när den förste svenske länsherren Åke Hansson Ulfsparre kom till Gotland i mitten av 1600-talet, efter att ön under lång tid haft…
-
Munkens källare
Vågar du hänga med museets pedagoger till en medeltida latrinkammare, som ligger under nattklubben Munkkällaren i Visby?
-
En medeltidskyrka… vilken då?
Museipedagog Lars Kruthof visar en av sina favoritkyrkor på Gotland, men… vilken är det?
-
Sankta Karin och franciskanerna
Följ med på en spännande visning om den ståtliga ruinen Sankta Karins historia och franciskankrönikan. Med gästspel av den första verksamma franciskanen i Visby sedan…
-
Hur byggde man förr?
Hur gick det till när man byggde de gotländska kyrkorna? Och hur såg de medeltida byggarbetsplatserna ut? Museipedagog Jeremy Hardy och byggnadsantikvarie Ola Nyström visar…
-
En livsfarlig arbetsplats
De gotländska kyrkorna kunde vara livsfarliga arbetsplatser när de byggdes. Lär dig exempelvis mer om den stackars gesällen som trillade ner från Domkyrkan i den…
-
Galgberget i Visby
På en vacker plats strax utanför Visby har hemska scener utspelat sig en gång i tiden. Lars Kruthof berättar om platsen som användes för avrättningar…
-
Visby ringmur
Den är cirka 3,4 kilometer lång och byggd under andra delen av 1200-talet. Lär dig mer om ett unikt byggnadsverk som kan berätta mycket för…
-
Kruttornet i Visby
Vid Almedalen finns en byggnad från 1100-talet, som vissa tror kan vara en av Sveriges äldsta byggnader! Det här är historien om Kruttornet.
-
Visby stadsportar
Visst du att det bara är 150 år sedan stadsportarna lyftes bort från Visby ringmur? Kom man till Visby efter “stängningsdags” fram till 1873 var…
-
Upptäck Visby ringmur
Gå på djupet kring bakgrunden till varför ringmuren uppfördes och den roll som Visby och Gotland hade under medeltiden i den här boken om Visby…
-
Byggnadsvård i Visby
Vad är ett bulhus? Hur var det att leva på Klinten på 1800-talet? Häng med på en rundvandring i Visby – både innanför och utanför…
-
Glasmålningar i de gotländska kyrkorna
Av de medeltida glasmålningar som finns bevarade från kyrkor i norra Europa finns ungefär 90% på Gotland! Antikvarie Jakob Lindblad berättar om de fantastiska målningar…
-
3D-modell av Fredarve slott
Uppe på heden i Vamlingbo finns en ruin från ett medeltida farmannaboningshus. Utan att röra dig från soffan kan du nu studera ruinen i detalj…
-
Gotländskt Arkiv 2020: Att vårda ett hus
Byggnadsvård handlar om att vårda – och ibland om att återskapa något som varit gömt. Men det handlar också om de val som uppstår under…
-
Byggnadsvårdstjänster
Ska du renovera, bygga om eller bygga nytt i en äldre miljö? Eller är du nyfiken på ditt hus eller din trädgårds historia? Museets byggnads-…
-
Så putsar du en vägg
Byggnadsantikvarie Ola Nyström putsar en 1700-talsvägg med gotländsk kalkputs – och delar med sig av sina bästa knep!
-
Gamla residenset
På 1640-talet byggdes ett hus i Visby som kan vittna om tiden när Gotland blev svenskt. Gotlands Museums Lars Kruthof tar oss med till det…