Boken som kungen ratade

Veckans föremål från samlingarna, 14 juni 2024.

En guidebok om ringmuren – hör den verkligen hemma i samlingarna? Ja! Just det här exemplaret av boken har nämligen ytterligare en dimension: detta är “Boken som kungen ratade”.

Idag för ett år sedan, den 14 juni 2023, besökte Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia Gotlands Museum som en del i firandet av kungens 50 år på tronen. Kungaparet visades runt på museet av museichef Jenny Westfält och arkeolog Per Widerström.

Per Widerström berättar: “När visningen avrundades så ville drottningen och hennes följe se vad museibutiken hade att erbjuda. Då föll det sig så att jag, landshövdingen och kung Carl XVI Gustaf stod och småpratade. Då tog kungen upp en bok som han bläddrade i. Boken var ‘Upptäck Visby ringmur: Din guide till ringmurens spännande historia’ av Anders Andrén. Landshövdingen berömde boken och berättade att han själv läst den med stor behållning. Jag tog mig friheten att erbjuda kungen ett exemplar – gratis, såklart. Kungen såg tveksam ut, bläddrade lite till och kastade sedan ifrån sig boken på en stapel av böcker, och med en skeptisk min sa han bara: ‘Nä!’.

Så var det med det, och det är den boken som kungen ratade som nu tas in i Gotlands Museums samlingar.”