Eksta
-
Flaskfodral
Veckans föremål från samlingarna, 21 juni 2024. En glad midsommar önskar Gotlands Museums samlingar med detta bedårande flaskfodral i form av en virkad pudel.
-
Skedfodral
Veckans föremål från samlingarna, 15 mars 2024. Bortbjuden ikväll? Då kanske en sådan här kan vara till hjälp! Fodral för sked som användes av gästabudsfolk…
-
Gotländskt Arkiv 2022: Gotland – Vattenland
Boken fokuserar på vatten och dess betydelse för Gotland, både nu och långt tillbaka. Bland författarna märks Sara Eliason som skriver om vattnet som format…
-
Den medeltida julen
Följ med på en rundvandring på Gotlands Museum, där antikvarie Jakob Lindblad berättar om julen genom museets medeltida föremål, med exempel på föremål som är…
-
Gotländskt Arkiv 1996
Hur såg det ut på Fårö omkring år 1700? Hur var det borgerliga livet i 1800-talets Visby? Hur såg ett gotländskt brickband ut på medeltiden?…
-
Gotländskt Arkiv 1993
I Gotländskt Arkiv 1993 kan man fördjupa sig i den stora skogsbranden vid Torsburgen i Kräklingbo som ägde rum år 1992, bland annat hittades nya…
-
Gotländskt Arkiv 1992
Vem är jungfrun med eldhanen? Vad har man hittat vid den arkeologiska undersökningen i Ajvide? Hur gick de gotländska köpmännens handel på Novgorod till under…
-
Gotländskt Arkiv 1988
I Gotländskt Arkiv 1988 kan du bland annat läsa mer om Stora Karlsös vegetationshistoria, vad undersökningarna kring bildstenen från Othem har avslöjat och vem som…
-
Gotländskt Arkiv 1987: Vägen till kulturen på Gotland
Gotländskt Arkiv år 1987 fick formen av en vägvisare för den som vill lära känna Gotlands rika kulturlandskap, historia, bebyggelse och miljö. Här får man…
-
Gotländskt Arkiv 1981
Hur gick det till när de gotländska socknarna bildades? Hur har Visby ringmur tagits om hand genom århundradena? Vad tänkte en landshövding på 1810-talet? Allt…
-
Gotländskt Arkiv 1980
I Gotländskt Arkiv 1980 kan du fördjupa dig i bland annat en fasad vid Specksrum i Visby, en schackspelskung från Visbyskomakarnas gilleshus och hur Tingstäde…
-
Gotländskt Arkiv 1979
I Gotländskt Arkiv 1979 kan du lära dig mer om till exempel Torsburgsmuren, kalkmålningar i Sanda och vägsystemets framväxt på Gotland! Nedan kan du läsa…
-
Gotländskt Arkiv 1977
Kanske är du intresserad av Johnny Roosvals stil, ett triumfkrucifix från Ekeby eller en stol från senbarocken? Då är Gotländskt Arkiv 1977 något för dig!…
-
Stora Bjersmannen – ny upptäckt!
Alexander Sjöstrand, doktor i arkeologi och osteologi, berättar om en ny upptäckt som gjorts i Stora Bjersmannens grav. Alexander tar oss också med till Ajvidekvinnorna,…
-
Gotländskt Arkiv 1945
Vilken var den gotländska silveråldern? Vad har Gotlands och Estlands medeltida byggnader gemensamt? Var ligger Gotlands första fyrplats? Fördjupa dig i allt detta och mycket…
-
Gotländskt Arkiv 1942
I Gotländskt Arkiv från år 1942 kan man bland annat fördjupa sig i bildstenarna, en gotländsk stenmästare på 1100-talet, kastalen i Öja och Visborgs slott!…
-
Gotländskt Arkiv 1930
I denna årgång av Gotländskt Arkiv introduceras “Hävd och hågkomst” för första gången, vilket kom att bli ett återkommande inslag i många år framöver. Dessa…
-
Adventsstjärnans historia
Adventsstjärnor av papper för elektriskt ljus började användas i Sverige på 1930-talet, efter tysk förlaga. Läs mer om adventsstjärnornas historia i artikeln på Digitalt Museum.
-
Gotländskt Arkiv 2003: Klenoder
Sedan 1875 har Föreningen Gotlands Fornvänner samlat, vårdat och inte minst visat föremål ur Gotlands enastående rika historia. Ett hundratal föremål har valts ut till…
-
Gotlands fossil
Gotland är en skattkammare för den som är intresserad av fossil och geologi. I denna fullspäckade bok lär du dig om Gotlands geologiska historia –…